Každý rok inak, ale predsa rovnako...

Aj tento rok sa FS Topľan pilne celú zimu pripravoval na začiatok sezóny. Po poslednom tanečnom predstavení v minulom roku sa v októbri naplno rozbehla tanečná a hudobná príprava starých ale aj nových členov. Po neľahkom ale tradičnom adaptabilizovaní sa letné piatky pomaly premieňali na dlhé piatkové večery v zimnom období. Zo skúšok sa odchádzalo v čoraz neskoršej hodine a s väčšou únavou. O tento pocit tanečnej vyčerpanosti sa ako obvykle starali manželia Tatiana a Pavol Švačovci.

Kvalitu tanečných tréningov naplno otestovalo vystúpenie v Petrovciach 18. januára , teda v polovici zimnej prípravy. Bol to príjemný začiatok pre nových členov, ktorí si otestovali svoje prvé natrénované pohyby, tanečnú koordináciu a vôbec výraz a postoj na javisku. Naopak, starí členovia (pozn. slangový topľanský výraz pre členov pôsobiacich v súbore min. 3 sezóny ) si vyskúšali najmä kondičnú stránku svojich kvalít. Po maličkých chybách v tancoch a po zopár neistotách v radoch mladších ale aj dlhšie pôsobiach členov, nebolo vedenie súboru veľmi nadšené. Po tomto malom "tanečnom teste" v Petrovciach bolo na všetkých členoch vidieť malé sklamanie, no túžbu a odhodlanie napraviť to a potešiť manželov Švačovcov.

Možnosť prišla o týždeň na skúške, kde sa zišli všetci taneční a hudobní členovia pri výbere osôb na nový tanec, pripravovaný o týždeň neskôr. Manželia Švačovci si teda mali z čoho vyberať. A tak sme sa cez víkend na prelome januára a februára ocitli na Sigorde s manželmi Morochovičovcami pri príprave tanca z regiónu Zakarpatská Ukrajina. Tanečníci vydali zo seba maximum. V piatok nacvičili väčšinu prvkov a v sobotu pred obedom tanec dotiahli do poslednej bodky. Muzikanti v ničom nezaostávali a počas sobotňajšieho poobedia zvládli nacvičiť nejednoduché melódie a akordy miestnych ukrajinských piesní, o čo sa postaral dlhoročný direktor hudobnej zložky, Mgr. Peter Zajac. V nedeľu sa odchádzalo z príjemného prostredia zo Sigordu s nacvičeným tancom, hudbou a úsmevom na tvárach našich umeleckých vedúcich.

Ako sa menilo počasie zo zimy na príjemnú slnečnú jar, menil sa aj program piatkových tréningov. V máji sa na záverečných predsezónnych skúškach objavili aj vysokoškolské posily z Košíc, Zvolena či Bratislavy. Prvé veľké vystúpenie absolvovali "Topľanisti" 31.mája v Dolnom Kubíne na folklórnych dňoch Kubína. V príjemnom prostredí, v prítomnosti napríklad aj FS Liptov, si za nie veľmi ideálneho počasia všetci milovníci folklóru určite prišli na svoje aj vďaka FS Topľan, ktorý ukončil celodennný program. Prvý júnový víkend cestoval FS Topľan do Českej republiky, do malého mestečka Tvrdonice na malé folklórne slávnosti, ktoré sa konali v nádhernom prostredí a na ešte krajšom amfiteátri. Nasledoval tanečný víkend, ktorý začal ako obyčajne piatkovou skúškou. Na tejto skúške sa pripravoval tanečný program podľa gusta choreografa Štefana Muchu, ktorý bol autorom programu Martinských dní. 14. júna na Divadelnom námestí v Martine sa okrem "Topľanistov" predstavili aj FS Mladosť, FS Kalužiar, FS Magura ale aj žilinský FS Rozsutec pod vedením už spomínaného autora programu a bývalého umeleckého vedúceho FS Topľan, Š. Muchu. Na druhý deň sa v obci Kaluža pri Zemplínskej Šírave otváral miestny aquapark a ako hostia boli pozvaní členovia FS Topľan na spríjemnenie nálady nedeľného slnečného popoludnia. Po príjemnom tanečnom víkende si v stredu zopár párov odskočilo do neďalekého mesta Stropkov na záverečný koncert súkromnej základnej umeleckej školy. Na miestnej "zuške" totiž pracuje ako učiteľka tanca naša tanečná pedagogička Tatiana Š. Ako prvý, tak aj posledný júnový víkend cestovali ľudoví umelci z Giraltoviec mimo republiky. Tento krát nie do Čiech ale k severným susedom, do Poľska. V meste Ustrzyky Dolne sa stretli hlavní predstavitelia mesta Giraltovce a nechýbal ani miestny folklórny súbor. Aj tu si členovia užili milé pohostenie a krásne prostredie. Po dlhom sobotňajšom spievaní a tancovaní sa po raňajkách FS ponáhľal na folklórne slávnosti v Kračúnovciach, ktoré sa tradične konali na dedinskom futbalovom štadióne. V nasledujúcu nedeľu sa "Topľanisti" predstavili na folklórnych slávnostiach v Marhani. O týždeň nasledoval znovu nabitý tanečný víkend. Najprv v sobotu v obci Dačov a v nedeľu na slávnostiach v Pčolinnom. Príjemné prostredie a v skutku ohromný amfiteáter zažili členovia FS z Giraltoviec v obci Vyšný Kazimír 26.júla. Pred dlho očakávaným odchodom do Turecka sa FS Topľan 10. augusta predstavil v Zubnom neďaleko Humenného.

V piatok 15. augusta odcestovali "Topľanisti" na medzinárodný festival, na naše pomery do nie malého mesta Yalova, neďaleko Istanbulu. Cesta bola dlhá ale mimoriadna. Niet divu! Veď ísť euroázijskym mostom v Istanbule alebo trajektom, to sa teda nestáva každý deň. Nasledovalo krásnych necelých sedem dní v exotickej krajine na juhu Európy. Tanečníci a hudobníci mali možnosť vyskúšať si, aké je to vystupovať pri teplote 36 stupňov cez deň a 30 stupňov večer. V sobotu sa uskutočnila súťaž v kráse krojov a rovnako tak aj v tancovaní a hraní na hudobných nástrojoch. V obidvoch súťažiach sa FS Topľan umiestnil na neobľúbenom 4.mieste, kde mu to v tancovaní ušlo len o jeden bodík! Po súťaži sa sklamaní členovia folklórneho súboru pobrali na ubytovňu zbaliť si veci a pripraviť sa na dlhú cestu domov. V pondelok po príchode domov už všetkých doma netrpezlivo čakali, no dlhé tanečné voľno od vedenia nikto nedostal.


Už v piatok sa konali oslavy žatvy v Mestisku, kde FS Topľan svojim programom spríjemňoval náladu miestneho publika. Po vystúpení sa konala ešte tanečná a hudobná skúška, keďže v sobotu sa ženil jeden z dlhoročných tanečníkov, večný dobrák a folklórista telom aj dušou, Ján Dzurko. Janko pozval všetkých členov súboru na oslavu svojho veľkého dňa. Tam sa predstavili tanečníci a hudobníci malým programom piesní a tancom. Po ťažkej sobote nasledovalo ešte ťažšie dopoludnie v nedeľu, keď sa všetci zišli, aby spoločne zvládli ešte jeden náročný tanečný deň v Humennom. Program s názvom "Humennský toliar" prerušilo nepekné počasie, a tak sa tanečné programy jednotlivých súborov presunuli do miestnej sály. Aby toho nebolo v nedeľu málo, 6 párov aj s hudobníkmi si odskočilo ukázať svoje tanečné a hudobné umenie na svadbu do Stropkova, ako darček v mene Jána Chovanca, bývalého člena. Záver sezóny vyvrcholil v nedeľu 14. septembra pred domácim publikom v Giraltovciach, kde sa FS Topľan spolu s FS Vargovčan a Kandráčovcami postarali o nádherné ukončenie kultúrneho leta pod záštitou primátora mesta Giraltovce, Jána Rubisa. Posledné slovo tohtoročnej skvelej partie padne v inej forme ako obyčajne. Po prijatí ponuky od tvorcov relácie Kapury nás diváci uvidia v najpopulárnejšej folklórnej relácii RTVS. Týmto chceme povzbudiť našich fanúšikov k sledovaniu a hlasovaniu v prospech nášho televízneho predstavenia. Na záver sa chcú členovia FS Topľan srdečne poďakovať najmä vedeniu mesta, ktoré im vždy vyšlo v ústrety a umožnilo aj tento rok bezproblémové účinkovanie. Každý rok inak ale predsa rovnako...

Ďakujeme.


M. Briško, I. Sotáková